Jalkasilsa (jalkasieni) :: Terveyskirjasto

Jalkasilsa (jalkasieni) :: Terveyskirjasto

Suutulehduksella (stomatiitti) tarkoitetaan suun limakalvon, ikenien ja huulten tulehdusta. Infektiot menevät kuitenkin osin alueiden suhteen ristiin siten, että osa huuliherpeksistä on herpesvirus 2:n aiheuttamia ja vastaavasti noin 10-15 prosenttia sukuelinten herpestulehduksista on herpesvirus 1:n aiheuttamia. Toinen yleinen syy on veden pääseminen toistuvasti korvakäytävään esimerkiksi uidessa. Voidetta tulee muistaa käyttää useita kertoja päivässä heti ensioireiden ilmaannuttua ja hoitoa jatketaan yleensä noin viisi vuorokautta. Useisiin yleissairauksiin liittyy suun limakalvomuutoksia (taulukko «Sairauksia, joihin saattaa liittyä limakalvomuutoksia suussa.»1). SLE:ssä nähdään usein posken limakalvolla pyöreähkö punainen alue, josta lähtee säteittäisiä valkoisia juosteita. Myös harvoin esiintyvät taudinaiheuttajat on muistettava.

Jalkasilsa (jalkasieni) :: Terveyskirjasto
Ensimmäinen herpestulehdus on yleensä rajumpi, ja siihen liittyy usein virtsaamisvaikeuksia. Nivelreuman yhteydessä voi suun limakalvoilla esiintyä valkoisia, lichen-tyyppisiä juosteita (kuva «Punajäkälän aiheuttama suun limakalvomuutos»1). Usein suu on kuitenkin niin kipeä, että syömisestä ei tahdo tulla mitään. Myös herpes voi muistuttaa jalkasilsaa (kuva «Herpes, jalka»7). Sieninäyte on usein välttämätön oikeaan diagnoosiin pääsemiseksi. glykosideja ja bioflavonoideja (kversetiini, hesperdiini, rutinosidi, naringeniitti, naringiini jne.). Sieniviljely vie 4–6 viikkoa.

Tartuntoja on todettu myös aikuisilla. Ientulehdusta ja parodontiittia hoidetaan muun muassa poistamalla hampaiden pinnoilla oleva bakteeripeite (plakki) sekä hammaskivi. Tämän vuoksi jodi auttaa myös matalaan libidoon ja kilpirauhasen vajaatoimintaan. Vyöruusun oireet siis muuttuvat ajan myötä: kivun lisäksi iho alkaa punoittaa pian tartunnan puhkeamisen jälkeen, ja ihon pintaan ilmestyy tarkkarajainen ihottuma-alue. Sen takia hoitoa kannattaa toistuvissa tapauksissa jatkaa kuukausia tai vuosia siten, että samaa lääkettä (ei terbinafiinivalmisteita) laitetaan hoitokuurin jälkeen varvasväleihin kerran tai kahdesti viikossa huolellisen pesun ja kuivauksen jälkeen. Kun tämä plakki pääsee kontaktiin suussa olevien bakteerien kanssa, alkaa sen sisältämän sokerin käymisprosessi, mikä aiheuttaa happohyökkäyksen hampaitasi kohtaan. Uimahalleissa ja muissa yleisissä paikoissa olisi käytettävä omia tossuja niin, että paljaat jalat koskevat mahdollisimman harvoin paljaalle lattialle tai ritilöille.

Kuten edellä todettiin, varvasvälisilsassa hoitoa jatketaan harvakseltaan varsinaisen sienihoidon jälkeenkin.

You may also like