meningitis simptomi kod odraslih | dece | prenošenje | lečenje

meningitis simptomi kod odraslih | dece | prenošenje | lečenje

Direktnim kontaktom sa zaraženom osobom putem poljupca, spolnim odnosom. Najčešće polne bolesti su: kondilomi, hlamidija, mikoplazma i ureaplazma, gonoreja (kapavac,triper), sifilis, trihomonas, kandida, HIV/SIDA, genitalni herpes, hepatitis, stidne vaši. Prema riječima pedijatra prim. Tu spada oko dvadesetak infekcija od kojih su najcesce sifilis, gonoreja, SIDA, hlamidija, genitalni herpes, polne bradavice, kandida, i stidna vas. Ako se sa lečenjem ne počne na vreme, postoji visok rizik od komplikacija, pa se može javiti i sterilitet zbog oštećenja unutrasnjih genitalija. Smatra se da osoba koja je jednom zarazena kondilomima nikada ne moze potpuno da se oslobodi virusa vec samo posle lecenja gubi manifestacije istog, dakle virus je prisutan ali celularna imunost mu ne dozvoljava da se ispolji u vidu bradavica. Širi se u toku seksualnog odnosa sa inficiranom osobom.

meningitis simptomi kod odraslih | dece | prenošenje | lečenje
Virus bjesnoće je serološki jedinstven, ali u novije vrijeme postoje ozbiljne indicije o srodnim virusima koji izazivaju oboljenje pod sličnim znakovima. je li netko prebolio vodene kozice u trudnoći? Što se higijene tiče, ranice ispirati s nekim dezinfencijensom, svaki dan mijenjati odjeću (koja prekriva zaražene djelove), ručnike za ruke svakog posebno, poslije kupanja ručnik na pranje. Period inkubacije od 14 dana do 3 meseca. glavni uvjet za liječenje vodenih kozica – pažljivog njegu kože i oralne higijene.Tijekom erupcije nemoguće isprati s vodom jer virus ulazi u novu kožu. Svi limfni čvorovi mogu biti uvećani, ali su najčešće uvećani čvorovi u vratu. Kada se ove bakterije prekomerno rašire, javlja se septikemika: otrovi koje luče mikroorganizmi šire se po telu i oštećuju krvne sudove, koža biva prekrivena crvenim ili smeđim osipom, smanjuje se dotok krvi do organa, koji usled toga trpe oštećenja, pa bolest u toj fazi neretko ima i smrtni ishod.U slučaju bakterijskog oblika bolesti, inkubacija traje od dva do četiri dana, dok se prvi simptomi meningitisa kod virusne upale moždanih ovojnica javljaju otprilike deset dana nakon zaraze, nekada i dostakasnije.Meningitis simptomi u ovom slućaju uglavnom počinju vrlo naglo,sa povišenom temperaturom, fotofobijom, jakim glavoboljama, povraćanjem i ukočenošću vrata.

Uz dobru otpornost će se razvijati lokalnu ili lokalni oblik herpesa. Primarna infekcija EBV praćena je kliničkim sindromom infektivne mononukleoze, koji karakteriše klinički trijas (temperatura, limfadenopatija i faringitis). Prije temperature izbace se na leđima velike, svijetlo crvene fleke, koje se povuku za 2 dana. Ili kada bi trebao početi primjenjivati ​​uskoro pojaviti u prekursora lezija tijekom ovog agenta. Upalna bolest akutna ljudske kože i sluznice uzrokovane herpes simplex virusa. Jetra je povećana. Mjehurići i ranice nestanu za 7-14 dana, ali virus ostaje u tijelu (zaražženi je stalni nositelj virusa).

U slučaju bakterijskog meningitisa, sprovodi se hemoprofilaksa – zaštita zdravih osoba koje su u neposrednom kontaktu s obolelim (porodica, kolektiv), i to davanjem odgovarajućeg antibiotika.Bakterijski meningitis i meningokokna sepsa zahtevaju hitno lečenje antibioticima i adekvatnu bolničku negu. Osobe koje su došle u bliski kontakt s obolelim, takođe moraju primati antibiotike.Lečenje meningitisa se sprovodi u bolnici. Ukoliko pacijent primeti tegobe(pročitati pod meningitis simptomi), neophodno je da se javi svom lekaru na pregled, a ukoliko se posumnja na meningitis uoći meningijalne znake), bolesnik će odmah biti upućen infektologu, koji postavlja indikaciju za lumbalnu punkciju (dijagnostička procedura pri kojoj se moždana tečnost uzima za analizu).U zavisnosti od rezultata analize moždane tečnosti i krvi, određuje se vrsta meningitisa i shodno tome propisuje terapija.Virusni meningitis simptomi se lakše leče, bolest ima dobre prognoze dok je gnojna (bakterijska) upala moždane ovojnice ozbiljnijeg  toka i može uzrokovati lakše ili teže posledice.

You may also like