Osip posle temperature

Osip posle temperature

Varičela je kapljična, veoma zarazna bolest koju izaziva varičela zoster, virus iz porodice herpes virusa. Zdravlje se može narušiti u većoj ili manjoj meri, u zavisnosti od toga koji je tip virusa u pitanju, ali i od imunološkog stanja čoveka. Dete koje ima ovčje boginje (varičelu) ne treba kupati bar 2 nedelje Nije tačno! Infekcija prolazi spontano, ali je u teškim slučajevima nekad potrebna lokalna primjena kortikosteroida. U krajevima s umjerenom klimom, ipak se češće javlja u proljeće i ljeto. Kao posledica liberalizacije seksualnih aktivnosti, što se pre svega odnosi na ranije započinjanje seksualnog života i promiskuitetno ponašanje, danas se govori o jednoj vrsti epidemije koja se prenosi seksualnim putem. Putevi širenja su Fligeove kapljice i direktan kontakt, ulazno mesto su sluzokoža gornjih puteva i konjuktive.

Osip posle temperature
– Da bi nastala infekcija neophodno je da budemo u kontaktu sa inficiranom osobom. Danas su najvažnije spolno prenosive bolesti one uzrokovane virusima i to: virusom humane imunodeficijencije (HIV) koji je uzročnik AIDS-a, virusom genitalnog herpesa, humanim papiloma virusima i virusima koji uzrokuju hepatitis B i C. OSPICE Ospice su vrlo zarazna bolest uzrokovana virusom kod koje se pojavljuje povišena temperatura, malaksalosti, gubitak apetita, hunjavica, kašalj i grlobolja. Ukoliko je infekcija herpes virusom nastala pre trudnoće rizik da će virus preći na bebu je mala, manja od 3%, jer je antitela u krvi majke štite. Želim da znam nešto više o ovoj bolesti. Bolest se zove trodnevna groznica, a stručni naziv je Exanthema subitum. Ponekad se naziva i rozeola (Roseola infantum) Tipično je za ovo obolenja da veoma visoka temperatura traje tri (ređe četiri) dana, a onda je više nema, ali se tad javi osip po trupu koji se brzo širi.

Čak 50% djece imalo je prvu infekciju EBV do svoje 5 godine. Eden od 100 odraslih in 10-krat manj obolelih otrok ima zaplet na osrednjem živčevju, največkrat kot vnetje malih možganov, ki se kaže z zanašanjem pri hoji, s tresenjem rok in nog, z razdražljivostjo in bruhanjem. U adolescenata ili odraslih može biti gotovo bez simptoma ili prepoznata kao infektivna mononukleoza. Vrlo je uobičajen u djece. To su one promjene svima poznate na uglovima usana, oko nosa, rijeđe u usnoj duplji. Tekućina olakšava vrućicu i sprečava dehidraciju. Veoma retko ovu bolest izaziva HV tip 7.

Lako – kontaktom sa bolesnim detetom, a kako su bebe do dve godine najčešće pogođene, nisu retke mini epidemije po jaslicama i vrtićima. Inkubacija (period od ulaska virusa u organizam deteta do pojave prvih simptoma i znakova bolesti)  traje od 5 do 15 dana.

You may also like