Virolahden lukio: Terveystieto

Virolahden lukio: Terveystieto

Tarttuvien tautien leviämiseen tarvitaan kolme tärkeää edellytystä: taudinaiheuttaja (bakteeri, virus, sieni, loinen), isäntätekijät (kissan puolustusjärjestelmä, kissan yleiskunto) ja ympäristötekijät (valo, kosteus, ilmanvaihto, lämpö, ravinto, kissojen määrä ym.). Kysymys/ongelma on herpes. Joten tämä teksti on rehellisesti varastettua ettei se katoa bittiavaruuteen. Suurin osa heistä on oireettomia. Journal of the American Medical Association –lehden (JAMA) tuoreimmassa numerossa julkaistuun tutkimukseen osallistui kaikkiaan noin 500 HSV 2-seropositiivista henkilöä, joista noin kuudesosa ei ollut koskaan kärsinyt sukuelinherpesoireista. Tavallisin niistä on HSV 2-tartunta, jonka yleisyydeksi arvioidaan noin 1/10.000 syntyvistä. Silloin taudin esiintyvyydeksi laskettiin 1-12.8% .

Lapsi voi saada tulehduksen synnytyksessä, mikäli äidillä on synnytyshetkellä herpes-rakkuloita synnytyskanavassa. Infektiotautien alati muuttuva kirjo koskee myös raskaana olevaa naista ja sikiötä. Suurin osa tartunnan saaneista on oireettomia, ja sen takia tauti leviää niin helposti. Meni puolitoista viikkoa ja TAAS sama juttu. Kävin äskettäin tartuntatautien erikoislääkärillä muissakin sukupuolitautitesteissä varmuuden vuoksi ja erikoinen lääkäriherra piristi minua kertomalla, kuinka herpes-tartunnan saaneita ravaa hänen luonaan jatkuvalla syötöllä. Sukuelinherpes lisääntyi rajusti 1970-luvulla ja 1980-luvun alussa. Tosin olen siitäkin onnekas, että herpes ei juuri minulla oireile enää nykyään.

Se voi aiheuttaa myös lapsettomuutta. Klamydiaa hoidetaan antibiooteilla. Kondylooma eli Visvasyylä: Kondylooma on yleisin viruksen aiheuttama sukupuolitauti Suomessa. Sen oireina ovat syylämäiset muodostelmat limakalvoilla, jotka leviävät nopeasti muodostaen erilaisia rykelmiä tai haavaumia. Syylät kutiavat tai erittävät visvaa. Kondylooma voi olla myös pelkkinä limakalvomuutoksina. Potentiaaliselle annettiin resepti kouraan ja ehdoteltiin puhelintreffejä viikon päähän.

Virolahden lukio: Terveystieto
Jotkut kondyloomatyypit saattavat altistaa kohdunkaulan syövälle. Kondyloomaa hoidetaan useilla eri menetelmillä. Sekä paikallishoitoa että lääkehoitoa käytetään. Herpes: Sukupuolielinherpes on viruksen aiheuttama yleinen sukupuolitauti nuorilla. Sen oireina ovat kutisevat, aristavat rakkulat tai haavaumat limakalvoilla. Ja sitten kun olen viimein vastuuntuntoiseksi kasvanut ja äiti ja vieläpä ammatti-ihminen, istun kuumeisena sängynlaidalla puuduttamassa alapäätäni käydäkseni kusella!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Oireita voidaan lievittää lääkkeillä.

Herpes on kiusallinen sukupuolitauti ja vaarallinen erityisesti silloin, jos se tarttuu äidiltä lapselle synnytyksen yhteydessä. Tippuri: Tippuri on bakteerien aiheuttama melko harvinainen sukupuolitauti. Myös tämä tauti on valitettavan usein kantajalleen oireeton, mutta silti tarttuva. Se tarttuu herkästi myös silmiin ruumiin eritteiden välityksellä. Oireina on virtsatietulehduksen kaltaisia oireita; kirvelyä ja tihentynyttä virtsaamistarvetta sekä vuotoa virtsaputkesta tai kellertävää vuotoa emättimestä. Myös kivuliaat erektiot miehillä tai yhdyntäkivut naisilla voivat olla merkkinä taudista. Tippuri on erittäin vaikea havaita erityisesti naisilla, koska se on niin usein oireeton.

Se leviää nopeasti ja hoitamattomana se aiheuttaa vakavia tulehduksia ja hedelmättömyyttä. Tippuria hoidetaan ensisijaisesti antibiooteilla. Kuppa: Kuppa on bakteerin aiheuttama, harvinainen sukupuolitauti, joka hoitamattomana saattaa johtaa kuolemaan. Sen oireina on haavaumia, jotka leviävät, ja voimakas yleistulehdus koko kehossa. Ennen antibioottien käytön yleistymistä kuppa oli vaarallinen tauti. HIV: HI-viruksen aiheuttama infektio on hitaasti etenevä, pitkään oireettomana pysyvä tauti, joka myöhäisvaiheessa ilmenee tyypillisenä immuunipuutostilana, AIDSina (acquired immune deficiencysyndrome). HIV on virus, joka tuhoaa veren valkosoluja.

Ajan myötä puolustuskyvyn laskiessa potilas sairastuu erilaisiin muihin infektiotauteihin, ja nämä johtavat myös lopulta potilaan menehtymiseen. Moniin muihin viruksiin verrattuna HIV tarttuu heikosti. Se ei tartu kosketuksesta, halaamisesta, suukottelusta, kättelystä. Noin 50 %:lle HIV-tartunnan saaneista kehittyy vuorokauden kuluessa ns. ensioireisto, joka muistuttaa tavallista flunssaa: nielukipua, yskää, päänsärkyä, lihaskipuja, ripulia ja yöhikoilua. Oireilu kestää muutamasta päivästä pariin kuukauteen. Tämän jälkeen seuraa useita vuosiakin kestävä oireeton jakso, kunnes osittain erikoisiakin tauteja ja infektioita alkaa ilmentyä.

Toinen puoli ihmisistä ei siis saa tartunnasta mitään oireita ja he kantavat virusta tietämättään!

You may also like